Opvallende versieringen zien we bij twee portalen aan de noordzijde van de Jacobuskerk in Zeerijp. Witte, zwarte en rode blokken en afbeeldingen van gestileerde planten. De associatie met versieringen in een moskee is niet zo vreemd.
De kerk in Zeerijp is gewijd aan de heilige Jacobus. Al eeuwenlang trekken pelgrims naar Santiago de Compostella om Jacobus te vereren. Spanje was tot 1492 deels in handen van de Arabieren en hun beschaving beïnvloedde de Spaanse cultuur. Zo zien we deze zich herhalende patronen, arabesken, terug bij de Jacobusverering en dus ook in kerken langs de pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.
De Jacobuskerk staat aan de Borgweg, maar borgen zullen we in Zeerijp vergeefs zoeken. Vlakbij de kerk, tussen Borgweg 18 en 20 zien we nog een stukje buitengracht en singel van de borg Eelsum. Eens stonden in en bij Zeerijp maar liefst vier borgen: Haykema, Eelsum, Baukema en Juckema.
De borgen zijn verdwenen, maar de kerk, die sinds de bouw in de 14e eeuw weinig is veranderd, toont de herinneringen aan de adellijke families.
Er hangen rouwborden van de adellijke families en bovenop de preekstoel zien we een familiewapen. Verder zijn er grafzerken waaronder een grote van de familie Ripperda van de borg Juckema. Daar vlakbij is een kleine deksteen waarop staat “Heer van Farmsum”.
De warme rode kleur van het interieur wordt veroorzaakt door de geverfde baksteenimitatie op de muren. Dat komt vaker voor in kerken van het bisdom Munster. “Het interieur van deze kerk is van een bedwelmende schoonheid door zijn grootse ruimtewerking en rijke kleurschakering” schrijft Steensma in “Langs oude Groninger kerken”.