Coendersborg

Coendersborg

De Coendersborg in Nuis is begin- en eindpunt van de lange afstandswandeling van het Groninger Borgenpad, maar er is ook een rondwandeling vanaf het borgterrein.

De rode banier van het Groninger Landschap, nu eigenaar van de borg, wappert op het voorterrein. Naast de borg het Landbouw- en streekmuseum ’t Rieuw. Voor de borg ligt een imposante oprijlaan met eiken en rechts de kerk van Nuis. Voor de borg loopt een oud wandelpad. Een mooie plek met veel historie.

De Coendersborg is vernoemd naar Ludolf Coenders, raadsheer uit Groningen, die in 1668 het landgoed koopt. Het terrein is een samenvoeging van drie boerderijen, waarvan de Fossemaheerd (1571) door Coenders wordt verbouwd tot een borg. Het huidige gebouw dateert van 1813.

Coenders komt al vlot in conflict met de heer van Nienoord, Georg Wilhelm von Inn und Kniphausen, toen hij zijn grondgebied wilde uitbreiden. Dat leidt tot een gewapend treffen op 28 juni 1669, de slag bij het Bolmeer. Coenders brengt zelfs een kanon in stelling. Er valt een dode. De Hoge Raad van Holland moet eraan te pas komen om het conflict te beteugelen. De rondwandeling komt langs het Bolmeer

Het Coendersbos achter het gebouw maakt deel uit van het landgoed en is vrij toegankelijk. De rondwandeling komt ook langs het Borgswiekje. Via het Borgswiekje ging de bevoorrading van de borg. Dat ging met een trekschuit die werd getrokken (gejaagd) door mensen (jagers) op het jaagpad. Door deze trekvaart kon je, via de Jonkersvaart, het Leekstermeer bereiken en daardoor ook de stad Groningen.

Bolmeer