Iwema Steenhuis

Iwema Steenhuis

Adellijke bewoners heeft het Iwema steenhuis (1400) nooit gekend, maar het gebouw is heel bijzonder. Het voorste deel bestaat uit een steenhuis, de oervorm van de borg. Nergens in de provincie Groningen vinden we iets vergelijkbaars. Dit steenhuis is nooit tot borg uitgegroeid, maar door de toevoeging van een schuur werd het een boerderij. Bij de bouw van de schuur werd het steenhuis verlaagd, waardoor het niet meer als steenhuis wordt herkend. Tot 1850 schijnt het zijn originele vorm te hebben behouden, maar toen werd het verbouwd tot pastorie en werden er grote ramen in gezet.

Een steenhuis gaf bescherming als er gevaar dreigde. Het bestond uit dikke muren met kleine vensters en was alleen bereikbaar met een ladder. Soms werden ze bewoond en soms dienden ze alleen als toevluchtsoord. Er zijn honderden steenhuizen in Groningen geweest, maar ze zijn allemaal verdwenen. De Schierstins in Veenwouden en Steinhaus Bunderhee laten zien hoe steenhuizen eruit moeten hebben gezien.

De stad Groningen had moeite met de ambities van de bewoners van deze steenhuizen en probeerde paal en perk te stellen aan hun streven naar meer macht door eisen te stellen aan de dikte van de muren en de breedte van de grachten.

Iwema Steenhuis wordt particulier bewoond, maar de tuin is toegankelijk. In de tuin bloeien in het voorjaar de  börgbloumkes (stinzenplanten). En de dikste boom van Groningen is hier te bewonderen, een rode beuk met een omvang zes meter!

Iwema Steenhuis is eigendom van het Groninger Landschap.

Iwema Steenhuis