Steinhaus Bunderhee heeft nog het oorspronkelijk uiterlijk van een verdedigingstoren. Dat is zeldzaam. In Groningen zijn helaas geen gave voorbeelden bewaard gebleven. Het Iwema Steenhuis komt in de buurt, maar daarvan is het uiterlijk meer op een boerderij gaan lijken. De steenhuizen zijn al lang geleden gesloopt of ontwikkelden zich tot borgen, zoals de Menkemaborg (Uithuizen) of Verhildersum (Leens).
Mooie voorbeelden van goed bewaard gebleven steenhuizen zijn de Schierstins in Veenwouden en het Steinhaus Bunderhee, vlak over de grens bij Nieuweschans.
Steinhaus Bunderhee dateert van omstreeks 1400. De muren van het Steinhaus zijn van kloostermoppen en meer dan een meter dik. De plattegrond meet 11,4 bij 7,6 meter. De ingang ligt op de eerste verdieping, op drie meter hoog. De toren is iets meer dan 15 meter hoog. Bij een eventuele aanval moeilijk toegankelijk. Schietgaten naast en onder de ingang boden extra bescherming. Op de begane grond zal een put gelegen hebben om de bewoners (en het vee) bij belegering van water te voorzien. Er zijn twee verdiepingen plus een zolder.
Een verbouwing later maakte de toren geschikter voor bewoning. Er kwam een schouw en ook de toegang tot de eerste verdieping werd gemakkelijker door een aanbouw.
Er liep een gracht rondom het steenhuis. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er een directe verbinding met de Dollard heeft bestaan.
Steinhaus Bunderhee is onder beheer van de Ostfriesische Landschaft en is te bezichtigen.

