Rusthoven

Rusthoven

Langs het Damsterdiep bij Appingedam liggen twee borgen, Ekenstein en Rusthoven. Ze zijn niet ontstaan vanuit een steenhuis. Je landhuis een borg noemen, gaf natuurlijk wel status.

Een steen in de gevel van Rusthoven geeft 1686 als bouwjaar. Johan Eeck is de eigenaar en zoon van die andere Johan Eeck die Ekenstein bouwde. Beide huizen liggen op -korte- loopafstand van elkaar. Beide Johans zijn burgemeester van Groningen geweest. Het was dus een aanzienlijke familie, leden van het stadspatriciaat, die de huizen als buitenverblijf gebruikten.

Toen de buitenhuizen ontstonden, was de trekverbinding door het Damsterdiep net in gebruik genomen. Dat was voor de bewoners een comfortabele verbinding met de stad Groningen.

Het huis heeft veel bewoners gekend. In de 19e eeuw werd het bewoond door de eigenaar van de nabijgelegen steenfabriek en werd daarom ook wel een tichelborg (tichel= baksteen) genoemd. Het landhuis is in particulier eigendom en niet te bezichtigen. De steenfabriek, een ruïne, is aangekocht door het Groninger Landschap (2019). De nog bestaande ringoven is uniek in zijn soort.

De borg wordt een meter opgetild om het gebouw te beschermen tegen een heftige aardbeving:

Rusthoven wordt 1 meter opgetild, Dagblad van het Noorden

Oude brieven onder de keukenvloer, Dagblad van het Noorden