Rensumaborg

Voorzijde Rensumaborg

In Uithuizermeeden komt het Groninger Borgenpad langs de Rensumaborg. De Rensumaborg ligt prachtig gelegen in het groen. Er is een lange oprijlaan naar de borg en achter het gebouw ligt een park met een uitkijkpunt.

Omstreeks 1400 woont hier een familie Reindesma op de Reindtsumaheerd. Van deze familie is verder weinig bekend. Wel ontstond een huwelijksband met de hoofdelingenfamilie van Rasquert. Door het huwelijk van Wigbold van Ewsum met Beetke van Rasquert kwam Rensuma in handen van de machtige familie Van Ewsum. In 1662 komen we een zekere Petrus van Aggema tegen die zich heer van Rensuma noemt. In 1695 wordt Mello Alberda van Menkema, bewoner van de Menkemaborg, eigenaar van de Rensumaborg. Uit de koopakte blijkt dat het eigendom van de borg Rensema veel grond en rechten met zich meebrengt.

In de Rensumaborg zijn resten van een steenhuis aangetroffen. Het gaat om resten van gewelven en kloostermoppen in het deel links van de huidige ingang. Door een verbouwing rond 1700 is het gebouw 2x zo diep en 2x zo breed geworden en is de huidige ingang ontstaan. Bij deze verbouwing is ook de ophaalbrug door een stenen brug vervangen.

Rensumaborg wordt particulier bewoond en is niet te bezichtigen. Wel toegankelijk zijn de oprijlaan en het park.

achterzijde Rensumaborg