Over ons

Het Groninger Borgenpad is een initiatief van Albert Buist en Ria Kroesen. Geboren en getogen Groningers,  fervente wandelaars en cultuurhistorisch geïnteresseerd (we studeerden beiden Geschiedenis in Groningen). We zijn verknocht aan het Groninger land met het coulisselandschap in het Westerkwartier, het weidse Hoogeland, de wierden, de maren, de borgen en kerken die getuigen van een eeuwenlange geschiedenis.

Het begon met een opmerking van iemand dat het jammer was dat Groningen geen kastelen had. Ons antwoord “maar Groningen heeft toch de borgen” leverde een vragende blik op. Voor ons een aansporing om de borgen voor het voetlicht te brengen. Zo ontstond het idee om de wandelschoenen aan te trekken en een wandeling langs alle Groninger borgen te ontwikkelen.

Dat was midden 2017. De topografische atlas van Groningen werd bestudeerd en tijdens wandelingen in de rugzak meegedragen. Mogelijke etappes werden verkend. Er werden routebeschrijvingen gemaakt, kaarten getekend en foto’s gemaakt. Er kwam een website. Nu is het klaar en kan iedereen het Groninger Borgenpad lopen. En genieten van de borgen met de prachtige parken en landgoederen.