Kerk van Fransum

kerk van Fransum

Eenzaam op een wierde ligt de kerk van Fransum. Op twee boerderijen na is er verder geen bebouwing. Een prachtige, sfeervolle plek. De lange afstandswandeling gaat langs de wierde en het is de moeite waard om even van de weg af te gaan en naar de kerk toe te lopen..

De kerk van Fransum is erg oud, uit het begin van de 13e eeuw. De in oorsprong romaanse kerk is in de 16e eeuw voorzien van een gotisch koor. Erg bijzonder is de bakstenen preekstoel die je verder nergens in de provincie aantreft. De preekstoel is nu wit gepleisterd, maar heeft ook lange tijd een beschildering gehad van baksteenmotief.

De Cisterciënzer monniken van Aduard bouwden de kerk en rondom lagen de landerijen van het klooster. De kerk was ook afhankelijk van het klooster. Vermoedelijk heeft er nooit een dorp om de kerk gelegen.

In de 20e eeuw verviel de kerk meer en meer. Lange tijd leek het erop dat de kerk zou worden afgebroken en verplaatst naar het openluchtmuseum in Arnhem. Uiteindelijk gebeurde dat niet en nam de Stichting Oude Groninger Kerken het gebouw over.

De deur staat altijd open.

stenen preekstoel kerk Fransum