Groninger Borgenpad trekt Friesland in

Het Groninger Borgenpad gaat de provinciale grens over, van de Coendersborg in het Groningse Nuis naar de Schierstins in het Friese Veenwouden. Een wandeling in drie etappes door het prachtige coulisselandschap van het Westerkwartier en de Friese Wouden. De wandeling komt o.a. door het Haarsterbos en over de Jiltdijksheide.

De voorlopers van de borgen waren de steenhuizen. In Groningen en Friesland hebben er honderden gestaan. In Niebert staat het Iwema Steenhuis, een boerderij waarvan het voorhuis het restant is van een steenhuis. Verder zijn er resten van steenhuizen in borgen, bijvoorbeeld in de Menkemaborg. Een gaaf voorbeeld van een steenhuis is er in Groningen niet. Maar, in Veenwouden staat nog een schitterend steenhuis (stins in het Fries). De Schierstins is te bezichtigen.

De wandeling sluit aan bij de lange afstandswandeling en begint in Nuis bij de Coendersborg. Gezien de afstand tot Veenwouden is het traject opgeknipt in drie wandelingen. Van Nuis naar Opende, van Opende naar Drogeham en van Drogeham naar Veenwouden. De wandelingen zijn in beide richtingen beschreven, er kan dus ook in Veenwouden worden gestart.

Naar de uitbreiding van het Groninger Borgenpad.

de Schierstins in Veenwouden, steenhuis
de Schierstins in Veenwouden