Ezinge

zicht op wierde Ezinge met kerk en losstaande toren met schapen in de voorgrond waar de wierde is afgegraven
Wierde van Ezinge met kerk en losstaande toren

Als je vanaf Saaksum richting Ezinge wandelt, krijg je een mooi zicht op het dorp. Links van de weg verheft zich de wierde met daarop de kerk en losstaande toren. Doordat de wierde aan deze zijde is afgegraven, lijkt hij door de steile helling hoog. Toch behoort de wierde met zijn 5,5 meter boven NAP niet tot de hogere wierden van Groningen, maar wel tot de groep oudste wierden. Vanaf de 6e eeuw voor Christus is de plek bewoond.

Ezinge is vooral bekend geworden door het archeologisch onderzoek van prof. A.E. van Giffen tussen 1923 en 1934. Een deel van de wierde kocht hij op voor een wetenschappelijke afgraving. Daarvan leverde het onderzoek een schat aan informatie op. Zo zijn er resten van boerderijen gevonden van de 6e eeuw voor Chr tot en met de 5e eeuw na Christus.

Vanwege de vruchtbare aarde zijn veel wierden in de 19e en begin 20e eeuw afgegraven. Helaas zijn deze afgravingen zelden gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Daar is Ezinge gelukkig een uitzondering op. Het oudste deel van de wierde is niet door van Giffen onderzocht, want daar staat de 13e eeuwse kerk.

Aan de rand van het dorp bevindt zich het museum Wierdenland dat aandacht schenkt aan de opgravingen en de wierden in het algemeen. Het museum is zeker een bezoek waard.

huis op de wierde van Ezinge
Op de wierde van Ezinge