Ekenstein

Ekenstein aan het Damsterdiep bij Appingedam
Ekenstein (foto Albert Buist)

Op het landgoed Ekenstein bij Appingedam kun je fijn wandelen. Tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard heeft het park ontworpen (1827). ┬áIn Groningen zijn veel tuinen bij borgen en boerderijen van zijn hand. Hij ontwierp zijn tuinen in de Engelse landschapsstijl. De Groningers noemen deze tuinen wel “Slingertoenen”. Het zijn tuinen met slingerende paden, onregelmatige vijvers en verrassende doorkijkjes. Ze vormen een scherpe tegenstelling tot de rechtlijnige en symmetrische Franse tuin.

Ekenstein is gebouwd in 1648 door Johan Eeck, die ook burgemeester van Groningen is geweest. Het gebouw heeft zich niet ontwikkeld uit een steenhuis. Heerlijke rechten waren niet aan Ekenstein verbonden. Ekenstein was een zomerverblijf van een rijke, invloedrijke familie. Het is meer landhuis dan borg. In 1754 kwam het landhuis in handen van de familie Alberda. Na verwerving van Ekenstein noemde de familie zich Alberda van Ekenstein.

Er is een appel met de naam Ekenstein, de Reinette van Ekenstein. Dat was een gevolg van de botanische passie van Onno Reint Alberda (overleden 1821).

In de gevel van Ekenstein treffen we het wapen van Ewsum aan, afkomstig van de gesloopte borg Ewsum. Het wapen heeft Willem Carel Antoon Alberda laten toevoegen bij de neo-gotische verbouwing (1870). Hij kocht sloopmateriaal van de borg in Middelstum en gebruikte dat bij de renovatie.

In 1946 koopt de gemeente Appingedam het huis. Landgoed Ekenstein is nu een hotel-restaurant. Naast het landgoed ligt Camping Ekenstein.

Ekenstein neogotische zaal
Neogotisch interieur (foto Henk Star)