Ekenstein

Ekenstein aan het Damsterdiep bij Appingedam
Ekenstein (foto Albert Buist)

Op het landgoed Ekenstein bij Appingedam kun je fijn wandelen. Het park is ontworpen door tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1827). Hij ontwierp veel tuinen bij borgen en boerderijen in Groningen. Zijn ontwerpen kenmerken zich door de Engelse landschapsstijl. De Groningers noemen deze tuinen wel “Slingertoenen”. Tuinen met slingerende paden, onregelmatige vijvers en verrassende doorkijkjes. Daarmee vormen ze een scherpe tegenstelling tot de rechtlijnige en symmetrische Franse tuin.

Ekenstein is gebouwd in 1648 door Johan Eeck, die ook burgemeester van Groningen is geweest. De borg heeft zich niet ontwikkeld uit een steenhuis. Aan het huis waren geen heerlijke rechten verbonden. Het was een zomerverblijf van een rijke, invloedrijke familie. Daarom meer een landhuis dan een borg. In 1754 kwam het landgoed in handen van de familie Alberda. Daarna noemde de familie zich Alberda van Ekenstein.

Er is een appel met de naam Reinette van Ekenstein. Dat was een gevolg van de botanische passie van Onno Reint Alberda (overleden 1821).

In de gevel treffen we het wapen van Ewsum aan, afkomstig van de borg Ewsum. De steen met het wapen heeft Willem Carel Antoon Alberda laten toevoegen bij de neo-gotische verbouwing (1870). Hij kocht sloopmateriaal van de borg in Middelstum en gebruikte dat bij zijn renovatie.

In 1946 koopt de gemeente Appingedam het huis. Daarna werd Landgoed Ekenstein een hotel-restaurant..

Ekenstein neogotische zaal
Neogotisch interieur (foto Henk Star)