Ekenstein

Rondom Ekenstein ligt een bosrijk terrein waar het fijn wandelen is. Het oudste deel van het park is door Roodbaard ontworpen in de Engelse landschapsstijl (1827). Roodbaard heeft veel tuinen uitgevoerd ¬†rondom borgen en boerderijen in Groningen. De Groningers noemden deze tuinen “Slingertoenen”. Tuinen met slingerende paden en vijvers en met verrassende doorkijkjes. Een scherpe tegenstelling tot de rechtlijnige en symmetrische Franse tuin.

Ekenstein is gebouwd in 1648 door Johan Eeck, eerst secretaris, daarna raadsheer en later zelfs burgemeester van Groningen. Het gebouw heeft zich niet ontwikkeld uit een steenhuis. Heerlijke rechten waren niet aan Ekenstein verbonden. Ekenstein is vooral een zomerverblijf voor een rijke, invloedrijke familie. Meer landhuis dan borg.

Er is een appel met de naam Ekenstein. De botanische passie van Onno Reint Alberda (overleden 1821) leidde tot de Reinette van Ekenstein.

In de gevel van Ekenstein treffen we wapenstenen aan van de gesloopte borg Ewsum bij Middelstum. Dat was het werk van Willem Carel Antoon Alberda die een Neo-Gotische verbouwing liet uitvoeren (1870).

In 1946 wordt het huis eigendom van Appingedam en krijgt Ekenstein een horeca bestemming.

  Wapen Ewsum in de gevel van Ekenstein