Eenum

Lopend van Zeerijp naar Eenum zie je ineens de hoge wierde met daarop de kerk oprijzen. Een mooi beeld. Dan even flink omhoog om bij de kerk te komen, het is dan ook de hoogste wierde in de Ommelanden.

De kerk is één van de oudste kerkjes in Groningen en dateert van eind 12e eeuw. Het is een romaanse kerk die later werd voorzien van spitsboogvensters. De toren is later gebouwd (1710). Ook in Eenum stond een borg, het huis van Eenum. De familienamen Ubbena, Coenders en Albeda zijn aan deze borg verbonden. Op een in de kerkmuur ingemetselde steen komen we de naam tegen van Reindt Alberda en zijn vrouw Johanna Horenken. De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger kerken.

ingemetselde steen kerk Eenum
Reindt Alberda, collator en hoofdeling in Eenum, jonker en redger in ’t Zandt, Leermens, Eenum, Ten Post, Ter Laan, in Reijland en in Vierburen, erfscheper van Schermerzijlvest in de vesting Delfzijl, zitting hebbend in de hoofdmannenkamer van Groningen en Ommelanden, was gehuwd met de zeer aanzienlijke en doorluchtige Johanna Horenken. Hij stierf in het jaar 1724 den 15e januari

De wierde is deels afgegraven en dat geldt ook voor het borgterrein vlak bij de kerk. De borg werd in 1800 verkocht om te worden afgebroken. Opvallend, de bomen op het terrein maakten meer dan de helft van de verkoopprijs uit. Op het terrein staat nu een miniatuurpoort om het borgterrein te markeren.

miniatuurpoort ter herinnering aan Huis te Eenum