Borgweer of Starkenborgh

Starkenborgh door Beckeringh

Borgweer of Starkenborgh bij Wehe den Hoorn ligt op twee kilometer afstand van de borg Verhildersum . Een lange oprijlaan – nu fietspad- voert naar de borgstee, het borgterrein waar vroeger het huis Starkenborgh stond. Van het huis is niets over. Voor het huis hebben twee schathuizen gestaan. Ook daar is niets van over. In 1843 werd aan het begin van de oprijlaan een boerderij gebouwd met eveneens de naam Borgweer.

In 1679 wordt het huis voor het eerst genoemd als Borgweer. Meestal werd het echter Starkenborgh genoemd. Tot aan de afbraak in 1832 woonden er steeds leden van de Starkenborgh familie. Ludolf van Starkenborgh, de zoon van de borgheer van Verhildersum, bouwde het huis. In 1781 maakte Beckeringh een kaart van Groningen met in de rand tekeningen van borgen. De hierboven afgebeelde tekening was één van de tekeningen op de rand van die kaart.

Rondom de borgstee en de gracht van Borgweer/Starkenborgh loopt een wandelpad dat deel uitmaakt van het Groninger Borgenpad. Het borgterrein is een kleine oase van groen.

Wandelaars bij Starkenborgh