Onderschrift rouwbord in de Jacobikerk, Uithuizen (foto Albert Buist)
Tussen de borgen en kerken in Groningen bestaat een relatie die tijdens onze wandeling duidelijk aan het licht komt. De bewoners van de borgen lieten in de dorpskerken veel sporen na. Daarom gaat de wandeling ook regelmatig langs kerken, vaak uit de 13e of 14e eeuw. Het Groninger Borgenpad gaat langs zestien borgen, een schamel restant van de vele borgen en steenhuizen die er zijn geweest.
Van de vele verdwenen borgen zijn soms nog resten te zien. In Middelstum komen we langs de Asingapoort en bij Wehe den Hoorn lopen we om de borgstee van Borgweer/Starkenborg. In Feerwerd zien we nog een bolling in het landschap waar ooit een borg stond.
De meeste borgen zijn dus verdwenen, maar de kerken handhaafden zich. In de kerken herinneren de herenbanken, de rouwborden, grafkelders en grafstenen aan het verleden van de borgen. Toen na de borgen ook de kerken met sloop werden bedreigd kwam er verzet in de vorm van de Stichting Groninger Kerken (1969). De stichting heeft inmiddels meer dan 90 kerken onder haar hoede.
Veel kerken van de SGK zijn open gesteld voor bezichtiging. Kijk op hun website voor informatie over toegang en geschiedenis van de kerken. Het Groninger Borgenpad komt langs de volgende kerken van de Stichting Groninger Kerken:
Breede, Den Andel, Eenrum, Eenum, Feerwerd, Fransum, Middelstum, Midwolde, Nuis, Oldehove, Slochteren, Tolbert, Uithuizen, Usquert, Westeremden en Zeerijp.
De borgen en kerken in Groningen zijn een geweldige cultuurschat die het waard zijn om te worden gekoesterd.
Rouwborden in de Jacobikerk van Uithuizen (foto Albert Buist)