Groninger Borgenpad trekt Friesland in

Het Groninger Borgenpad gaat de provinciale grens over, van de Coendersborg in het Groningse Nuis naar de Schierstins in het Friese Veenwouden. Een wandeling in drie etappes door het prachtige coulisselandschap van het Westerkwartier en de Friese Wouden. De wandeling komt o.a. door het Haarsterbos en over de Jiltdijksheide.

De voorlopers van de borgen waren de steenhuizen. In Groningen en Friesland hebben er honderden gestaan. In Niebert staat het Iwema Steenhuis, een boerderij waarvan het voorhuis het restant is van een steenhuis. Verder zijn er resten van steenhuizen in borgen, bijvoorbeeld in de Menkemaborg. Een gaaf voorbeeld van een steenhuis is er in Groningen niet. Maar, in Veenwouden staat nog een schitterend steenhuis (stins in het Fries). De Schierstins is te bezichtigen.

De wandeling sluit aan bij de lange afstandswandeling en begint in Nuis bij de Coendersborg. Gezien de afstand tot Veenwouden is het traject opgeknipt in drie wandelingen. Van Nuis naar Opende, van Opende naar Drogeham en van Drogeham naar Veenwouden. De wandelingen zijn in beide richtingen beschreven, er kan dus ook in Veenwouden worden gestart.

Naar de uitbreiding van het Groninger Borgenpad.

de Schierstins in Veenwouden, steenhuis
de Schierstins in Veenwouden

Piloersemaborg, nieuwe wandeling

Piloersemaborg, Den Ham.
Piloersemaborg, Den Ham

De rondwandeling Piloersemaborg bij Den Ham telt 15 km en start bij de borg. De borg is niet toegankelijk. Het pad rondom de borg is in de wandeling opgenomen.

Halverwege de wandeling ligt het prachtige wierdedorp Niehove. We benaderen Niehove over het Oebelepad en dat levert een fraai gezicht op. In de schaduw van de 13e eeuwse kerk ligt café Eisseshof waar de wandelaar kan uitrusten en van het beschermd dorpsgezicht genieten. Wonen in een ansichtkaart volgens het Dagblad van het Noorden.

Veel wandelplezier!

Nieuwe lente, nieuwe wandelingen!

De krokussen melden zich rondom de borgen en zullen algauw worden gevolgd door de narcissen, blauwe druifjes, anemonen en lelietjes van dalen. Een nieuw wandelseizoen dient zich aan en daar horen nieuwe wandelingen bij. In de serie “Langs verdwenen borgen” zijn drie nieuwe wandelingen gemaakt: Nittersum bij Stedum, Harssens bij Adorp en Luingaborg bij Bierum.

Veel wandelplezier!

Ijspret

In het afgelopen weekeinde was de Fraeylemaborg ook vanaf het ijs te bewonderen. De invallende dooi op maandag maakte een einde aan deze ijspret.

Ijspret bij de Fraeylemaborg, Slochteren

Wat brengt 2021?

Het afgelopen jaar stond in het teken van het corona virus. Het lijkt erop dat ook in 2021 de strijd tegen het virus veel aandacht zal opeisen en dat we voorlopig nog niet van de beperkingen af zijn. Gelukkig is wandelen nog goed mogelijk.

Wij komen dit jaar met een aantal nieuwe wandelingen: een uitbreiding van de lange afstandswandeling en twee rondwandelingen in de serie “Langs verdwenen borgen”. De Jiltdijksheide bij Opende (foto) is onderdeel van een nieuwe route. In het voorjaar volgt publicatie.

Jiltdijksheide, Opende