Ekenstein

(detail neogotisch venster Ekenstein)

Ekenstein bij Appingedam gaat een jaar dicht vanwege versterking (aardbevingen) en restauratie. Onder de titel “Geen overdreven luxe maar een mooie dame” schrijft het Dagblad van het Noorden (16-1-2024) over deze sluiting en de vaste bezoekers die treuren dat ze het een tijd zonder Ekenstein moeten doen.

Tentoonstelling Borgen

De tentoonstelling “Borgen in Eemsdelta” is te zien in het MuzeeAquarium te Delfzijl. GeĆ«xposeerd zijn o.a. wapens – in glas- van enkele families die de borgen bewoonden. Hierboven het wapen van de familie Ripperda. Deze familie bezat meerdere borgen o.a. de Ripperdaborg in Farmsum, opgenomen in een fraaie maquette (deel van de permanente expositie). Kaarten en afbeeldingen maken duidelijk dat er vele steenhuizen en borgen in de gemeente hebben gestaan

Herfst

Een wandelaar van de rondwandeling Nienoord stuurde deze foto van een vliegenzwam. Ze schreef dat er op deze wandeling veel verschillende soorten paddenstoelen te zien zijn. Maar dan moet je natuurlijk niet te lang wachten met het aantrekken van de wandelschoenen.

Boerderij was steenhuis

Een bijzondere ontdekking bij het dorp Eenrum. Boerderij Den Oever blijkt een oorsprong te hebben als steenhuis. De ontdekking werd gedaan door bouwkundig historicus Daan Wennips. Op de foto is aangegeven welk deel als steenhuis is geĆÆdentificeerd. Van het oorspronkelijke steenhuis resteren nog twee muren en twee muurrestanten (dikte 50 cm). In 1667 is het gebouw vergroot tot de huidige omvang.

Onderzoek van de kapconstructie wijst uit dat het hout van het gebinte van 1467 is. Zo’n eeuwenoude kap met de originele constructie is heel zeldzaam. De weem van Eexta heeft ook een originele middeleeuwse kap die zelfs nog ouder is (1250).

Over de historische achtergrond van steenhuizen meer bij het menu verdieping.

Eenrum is opgenomen in onze lange afstandswandeling, etappe 6 en 7. Boerderij Den Oever ligt niet direct aan de route. Meer over deze ontdekking in het menu verhalen.

foto Daan Wennips

Steinhaus Bunderhee

Interieurfoto van de 14e eeuwse vestingtoren in Bunderhee, het eindpunt van de nieuwe wandelingen van het Groninger Borgenpad. Het gebouw is soms te bezichtigen, controleer de openingstijden op de website van het Ostfriesische Landschaft.
Naar de nieuwe wandelingen