Stremming

De laatste etappe van de lange afstandswandeling extra naar het steenhuis de Schierstins is gestremd. Het gaat om de wandeling tussen Drogeham en Veenwouden. De brug wordt gerepareerd. De werkzaamheden gaan door tot eind 2024.

Van borg naar havezate

Havezate Mensinga

De nieuwe wandeling “van borg naar havezate” is een uitstapje van Nienoord in Leek naar Mensinge in Roden. Een havezate is de Drentse term voor borg (Groningen) of state (Friesland). Omdat zowel Nienoord als Mensinge in bezit zijn geweest van de machtige familie van Ewsum, maakt het Groninger Borgenpad een uitstapje naar Drenthe. In 13 km loop je van Nienoord naar Mensinge door een mooi wandelgebied.

Mensinge is 600 jaar oud en is voor publiek toegankelijk. De rijke inventaris geeft een goed beeld hoe de bewoners van een landgoed woonden. Er hangt een portret van de vroegere eigenaar Johan van Ewsum.

De routebeschrijving en kaart van de nieuwe wandeling Nienoord – Mensinge, van Leek naar Roden is te vinden op de pagina routes, onder de knop uitstapje.

De Drie Polders

De Drie Polders in etappe 2 van de LAW (van Leek naar Den Horn) was langdurig gestremd, maar de werkzaamheden zijn afgerond en het is weer mogelijk om over de dijk heen te lopen en te genieten van de vele vogels die op het waterrijke terrein afkomen.

Ekenstein

(detail neogotisch venster Ekenstein)

Ekenstein bij Appingedam gaat een jaar dicht vanwege versterking (aardbevingen) en restauratie. Onder de titel “Geen overdreven luxe maar een mooie dame” schrijft het Dagblad van het Noorden (16-1-2024) over deze sluiting en de vaste bezoekers die treuren dat ze het een tijd zonder Ekenstein moeten doen.

Tentoonstelling Borgen

De tentoonstelling “Borgen in Eemsdelta” is te zien in het MuzeeAquarium te Delfzijl. GeĆ«xposeerd zijn o.a. wapens – in glas- van enkele families die de borgen bewoonden. Hierboven het wapen van de familie Ripperda. Deze familie bezat meerdere borgen o.a. de Ripperdaborg in Farmsum, opgenomen in een fraaie maquette (deel van de permanente expositie). Kaarten en afbeeldingen maken duidelijk dat er vele steenhuizen en borgen in de gemeente hebben gestaan