Börgbloumkes

Iwema steenhuis

Honderden sneeuwklokjes voor het Iwema steenhuis in Niebert. De sneeuwklokjes worden gerekend tot de stinsenplanten of börgbloumkes die hun naam ontlenen aan de plaats waar ze vooral worden gevonden, bij de steenhuizen (stinsen) en borgen. De naam is vermoedelijk ontstaan in Veenwouden waar de bevolking de planten rondom de Schierstins als stinzeblomkes betitelde. Andere planten die ertoe worden gerekend zijn de boerenkrokus, gele anemoon, lelietje der dalen, aronskelk en holwortel. Ze zijn aangeplant op landgoederen, boerderijen en pastorietuinen waar ze verwilderden. Oorspronkelijk kwamen ze hier niet voor. De planten wisten zich te handhaven en sommige komen buiten de landgoederen ook niet voor.

Rondwandeling 10 Iwema steenhuis

Burcht Wedde

Burcht Wedde heeft zich aangesloten bij het project De Wilde Tuin, een landelijk project begonnen door NRC. Het idee is om een vierkante meter van je tuin te verwilderen en te zien wat er gebeurt. In Wedde gaat het om heel wat meer dan een vierkante meter. De aanleiding is het besluit van de gemeente Westerwolde om de buitentuin niet langer te onderhouden. Wel spannend om de groene handen niet uit de mouwen te steken. Wat gaat er groeien en bloeien in de tuin? Inheemse wilde planten krijgen nu alle ruimte. Bezoekers van de tuin wordt gevraagd hun waarnemingen te delen: info@burchtwedde.nl
Meer over dit project: www.nrc.nl/dewildetuin

Gracht Onstaborg

In Sauwerd heeft de borgstee van de verdwenen Onstaborg weer een gracht gekregen. Weliswaar niet zo breed als de oude gracht van de borg, maar het borgterrein is nu door de gracht mooi afgebakend. Tijdens het graven zijn een aantal archeologische vondsten gedaan waar RTV Noord verslag van deed. De gracht kan door kanovaarders en schaatsers worden gebruikt.
De nieuwe rondwandeling Onstaborg gaat langs het borgterrein en door het prachtige gebied van het Reitdiep.

Verrassende vondsten Sauwerd

Borgterrein Onsta in Sauwerd (bron Google Maps)

Het borgterrein van de voormalige Onstaborg is vanaf de lucht goed herkenbaar, maar de voormalige gracht is niet meer dan een sloot. Dat gaat nu veranderen. De werkzaamheden om de 8 meter brede (!) gracht te herstellen zijn gestart. Voorafgaand aan het graven is archeologisch onderzoek verricht en dat leverde o.a een gouden ring met parel op en al eerder twee tapkranen, zo bericht RTV Noord

In de serie verdwenen borgen komt het Groninger Borgenpad binnenkort met een nieuwe rondwandeling “Onstaborg”.

Zuidema’s klap

Een klap is Gronings voor ophaalbrug. In de boerderij op de achtergrond woonde de familie Zuidema, vandaar Zuidema’s klap. De brug ligt bij Niekerk en is opgenomen in de nieuwe rondwandeling Asingaborg, in de serie “verdwenen borgen”. De wandeling is 11 km lang en start in Ulrum.

Een 2 kilometer lang graspad langs het Hunsingokanaal maakt het een bijzondere wandeling. Een mooie plek in het groen is de Olle Weem, een wierdekerkhofje. Voorheen lag hier een dorpje, Vliedorp. Er liggen nog enkele oude grafzerken.

De brug uit 1879 is inmiddels een rijksmonument en onlangs weer helemaal opgeknapt.